2009. január 31., szombat

Farsangi fánk

A farsangi időszak közeledtével már összefut a nyál a számban, mert tudom, hogy itt az ideje a fánknak.
Házi baracklekvárral és jó porcukrosan az igazi.



Érdemes frissen, még melegében fogyasztani, mert utána valamennyire összeesik.





Melegen puha, levegős és könnyű, egy kiadós leves után tökéletes fogás. Már a nagyanyám is e recept szerint készítette, érdemes előtte bicepszre edzeni...


A recept:
1 kg liszt
1 csomag élesztő
1 l tej

4-5db tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj vagy zsír
4 kanál cukor

A tojássárgáját 3 kanál cukorral, csipetnyi sóval kikeverjük. Egy bögrében negyedig langyos tejet, az élesztőt és egy kanál cukrot összekeverve megkelesztjük. A liszt felét és a vajat összekeverjük a tojássárgájával és a meleg tejjel, majd hozzáadjuk az élesztőt, a maradék lisztet, és még annyi tejet, hogy lágy tészta legyen.
Habosra verjük és meleg helyen letakarva legalább duplájára kelesztjük.
Lisztes deszkán kicsit összegyúrjuk, majd kinyújtjuk, utána kiszaggatjuk és lisztes tálcán letakarva kelesztjük, majd meleg olajban kisütjük. A felső oldalával - amelyikbe belenyomtuk finoman az egyik ujjunkat - lefelé tesszük az olajba. Másik felét fedő alatt sütjük.

Cigánypecsenye-körkép I.

Egyik kedvenc főfogásom a cigánypecsenye. Remek látvány, mikor a szalonna zsírjától csillog a jó fokhagymás hús, mellette aranylik a ropogós sült krumpli, és hófehér káposztasalátát tálalnak hozzá. Általában hasonlóan készítik, de azért érhetnek minket csalódások és kellemes meglepetések.

Butykos vendéglő- Eger
Még csak nézelődünk a hely előtt, de kicsit erőszakos vendégcsalogatók ugranak ki az ajtó elé, és behívnak, de mivel éhesek vagyunk, és a Cigánypecsenye felirat elvette az eszemet, bemegyünk. Kérem a pecsenyémet. Káposztasalátával.
Kiváló, amilyennek lennie kell. Pár párc alatt elkészül, hallom, ahogy klopfolják, szétterül a friss pecsenyehúson a préselt fokhagyma, mellette a pirospaprikás szalonna, és friss, ropogós hasábburgonya. Egy jó adag káposztasalátát kapok hozzá.
Gyomrom kitágulva, de pont jól lakom, se több, se kevesebb. Hozzá egy kis szóda, és megtörlöm a szám. Jól esett a hideg téli nap csúcspontjaként ez a fogás, megmelegedtünk. A kiszolgálás korrekt, gyors.

Butykos Kisvendéglő
3300, Eger , Szépasszonyvölgy 1.pavilon.

West End
A West End aljában elindulok az "éttermek" felé hátra, és az első vagy második ablaknál kikérem a cigánypecsenyémet. Elvitelre kérem, de az illattól alig bírok metrózni.
Otthon kibontom, korrekt adag, alul káposztasaláta, friss sültkrumpli, hasáb. Rendben van.

Mignon-körkép

A puncsos/epres mignon az egyik kedvenc süteményem gyerekkorom óta. rálelhetünk a közértes, száraz mignonra, vagy ha mázlisták vagyunk, akkor az isteni puha omlósra. Most időről-időre megpróbálom összegyűjteni, hogy hova érdemes mignonért menni, illetve mit jobb inkább elkerülni.


Sugar! Cukrászda:

Puncsos mignon nincs, csak a hasonló külsejű epres és málnás.
Percekig gondolkoztam rajta, hogy mire emlékeztetnek az ízei, majd rájöttem, volt régen az a pufasztott piros málnaízű bogyó, a zizi párja, amivel apám annak idején a halakat etette, ha horgászott, és én imádtam. Emiatt boldog és nosztalgikus érzések ébredtek fel bennem evés közben, de ennek ellenére kicsit mesterséges ízű a sütemény és a máz túl kemény, lepereg.

Katona József Színház büféje:

Az egyik legfinomabb mignon, amit valaha ettem. Iszonyú friss, puha, és krémes, de mégse túl gejl. Epres krémmel. Mikor a felső ajkunkra ráragad a friss máz, az felejthetetlen. Édes és finom.


Gerbeaud:
Kicsit száraz és kemény, és a tetején lévő kókusz inkább érződött rajta, mint maga a sütemény íze. Finom, de átlagos. A karamellás viszon nagyszerű.
Dobos cukrászda - Eger: Finom, friss, puha. Talán a cukrászda hírnevével lehetne finomabb.

2009. január 25., vasárnap

Dobos Cukrászda - Eger

1966 óta van jelen Eger életében a Dobos Cukrászda. Díszes beltér, széles választék, Kellemes kávéházi hangulat, tágas terek, patinás bútorok. Béka desszert. Önkényesen több borravalót hagy magának a pincér, de az alap kiszolgálás megvan: kapunk vizet sütemény és a kávé mellé. Ár-érték arány nem annyira pozitív.

Szenátor Ház - Eger

Kedves kis hely, alacsony belmagasság, fehérre meszelt falak, két terem, mindegyikben pár kis körasztal. A falon ékszermustra, kiállítás, oda nem illő.
Amit rendelek:
Sertéspecsenye saját paprikás húsával töltve hálóban, friss paradicsom-paprikával pirított burgonyával, szalonnás zöldbabbal

Pecsenyéhez nagyon száraz húst kapok, szálas és szikkadt, a kenőkéssel nagy munka, míg felszelem. Az íz és a fűszerezés rendben. A szalonnás zöldbab üdítő köret hozzá, de hervasztó, hogy nem a legszebb zöldségeket használták fel.
A krumpli kemény, de ízes, kicsit száraz az egész vacsora a paprikával és paradicsommal együtt.
Kedves kiszolgálás, kellemes környezet, korrekt ízek.