2009. január 31., szombat

Farsangi fánk

A farsangi időszak közeledtével már összefut a nyál a számban, mert tudom, hogy itt az ideje a fánknak.
Házi baracklekvárral és jó porcukrosan az igazi.



Érdemes frissen, még melegében fogyasztani, mert utána valamennyire összeesik.





Melegen puha, levegős és könnyű, egy kiadós leves után tökéletes fogás. Már a nagyanyám is e recept szerint készítette, érdemes előtte bicepszre edzeni...


A recept:
1 kg liszt
1 csomag élesztő
1 l tej

4-5db tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj vagy zsír
4 kanál cukor

A tojássárgáját 3 kanál cukorral, csipetnyi sóval kikeverjük. Egy bögrében negyedig langyos tejet, az élesztőt és egy kanál cukrot összekeverve megkelesztjük. A liszt felét és a vajat összekeverjük a tojássárgájával és a meleg tejjel, majd hozzáadjuk az élesztőt, a maradék lisztet, és még annyi tejet, hogy lágy tészta legyen.
Habosra verjük és meleg helyen letakarva legalább duplájára kelesztjük.
Lisztes deszkán kicsit összegyúrjuk, majd kinyújtjuk, utána kiszaggatjuk és lisztes tálcán letakarva kelesztjük, majd meleg olajban kisütjük. A felső oldalával - amelyikbe belenyomtuk finoman az egyik ujjunkat - lefelé tesszük az olajba. Másik felét fedő alatt sütjük.

Nincsenek megjegyzések: