2009. november 9., hétfő

Sült kínai tészta

Napok óta kívántam már a sült tésztát, az orromban volt a kínai éttermek tésztájának illata. Vettem fél kilo kínai tésztát, kifőztem a felét, wokban olajon hagymát pirítottam, mellétettem apróra vágott habanera paprikát, hozzáadtam a vékony csíkokra vágott káposztát (kb fél fejnyit) és répát (3db), hozzádobtam 20 dkg mungóbabcsírát, meglocsoltam jó sok szójaszósszal és a zöldségeket puhára pároltam. Öntöttem alá egy kis vizet, és mikor a zöldségek még ropogósak, de már puhák voltak, hozzáadtam 3-4 gerezd összenyomott fokhagymát. Belekevertem a kifőzött kínai tésztát és jól összemelegítettem. Friss, meleg jó illatú és gyors kínai vacsorát ehettünk, jó nagy adag lett, olyan 3-4 főre elegendő és kiadós, de hamar elfogyott.

2009. november 1., vasárnap

Hagymás-tejszínes-szalonnás quiche

Nézegettem a quiche recepteket, valami húsosat, szalonnásat, mégis könnyűt szerettem volna, ekkor találtam Zsófi foodblogján a következő receptet: http://kakaoscsiga.blogspot.com/2007/09/hagyms-quiche.html
4 személyre (1 piteformához)
1 adag omlós tészta
20 dkg hagyma (kb 3 jókora fej)
6 dkg húsos füstölt szalonna
4 tojás
3 dl crème fraiche (vagy fele tejföl fele tejszín keverék)
1,5 dl tej
2 ek reszelt ementáli vagy gruyère sajt
só, bors, szerecsendió

Blansíroztam a hagymát és a főtt füstölt császárszalonnát, ezt a tésztára pakoltam, összekevertem a tojást, tejfölt, tejszínt és a tejet, megfűszereztem, és beleöntöttem a formába, rá a tésztára. Csodálkoztam, hogy ennyire folyós, de betartottam a recept utasításait. A tetejét megszórtam sajttal, ami szinte mind eltűnt a folyós "krémben". Megsütöttem, gyönyörűen feljött, szép lett, a családban ízlett, de nekem túl krémes és könnyű lett, mintha valami lágy sajtot szeleteltem volna. Legközelebb nehezebb, testesebb variációt próbálok, de ha valaki könnyűre vágyik, ajánlom.

Paradicsom chutney

Indiai éttermekbe járva általában nem vagyok elájulva az ottani ételektől, már kezdtem leírni az indiait. De a barátnőm elvégzett egy indiai főzőtanfolyamot, és rittyentett nekünk pár autentikus ételt. Csináltunk együtt ghee-t, tisztított vajat, purit (indiai kenyérféle - egy a sok közül), és paradicsom chutneyt, ebbe tunkoltuk a friss purit. Na, ekkor teljesen összezavarodtam, hogy én most szeretem-e az indiait vagy sem.
Aztán a napokban a kezembe került itthon egy currys szakácskönyv, indiai ételekkel is, elkezdtem nézegetni, és rájöttem, hogy ezek az indiai étkek egészen egyszerűek, csak a fűszerezés a titkuk.
Aztán felrémlett a paradicsom chutney ízének emléke, és muszáj volt csinálnom. Remek lett, azóta is csak azt enném, tunkoljuk is naan-nal.
A recept:
Hozzávalók:
8 érett paradicsom
4 evőkanál víz - én ezt kihagytam, mert rengeteg levet engedett a paradicsom.
2 evőkanál ghí vagy növényi olaj
2 kávéskanál fekete mustármag - én barnával csináltam...
2-3 finomra vágott erős zöldpaprika - egyet használtam csak fel, az is eszméletlen erős volt.
1 kávéskanál római kömény
2 kávéskanál őrölt koriander
1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
1 csipetnyi hing - ezt kihagytam.
1 evőkanál garam masala
1 kávéskanál só
4 evőkanál cukor.

A paradicsomokat forró vízbe tettem, hogy könnyebben lehúzzam a héjukat, majd felszeltem és összeturmixoltam.
Wokban kipattogtattam a mustármagot ghee-n, egy idő után muszáj volt lefedni, annyira pattogott, ezek után tegyük bele a köményt, korriandert és a frissen reszelt gyömbért, és kicsit pirítsuk. Hozzáadjuk az erőspaprikát, és azzal is pirítjuk egy keveset. Aztán a paradicsomot, megsózzuk, összekeverjük, majd fedő nélkül 20-30 percig hagyjuk főni. Utána hozzáadjuk a cukrot, és öt percig nagy lángon forraljuk, míg sűrű nem lesz a szósz. Nekem ez egy kicsit tovább tartott. Végül hozzákeverjük a garam masalát.
Lehet hozzá purit sütni:
Teljes kiörlésű búza lisztből kb fél kg. Sót teszünk bele, és összekeverjük meleg vízzel. Forró gheeben vagy olajba kisütjük, és amint feljön a ghee tetejére, azonnal le kell nyomni valamivel, levegős lesz és felpuffad, főleg, ha forró olajat kanalazunk a tetejére.

A chutney-hoz mazsolás kurkumás basmati rizst - úgy nevezett fűszeres rizst - biriani-t csináltam (bele: fokhagyma, kurkuma, gyömbér, kardamom, szegfűszeg, garam masala).