![](http://2.bp.blogspot.com/_XiTc-Dugbpg/Su3WgRi5QHI/AAAAAAAAAZc/t2Qqv9bvieM/s200/1.jpg)
Aztán a napokban a kezembe került itthon egy currys szakácskönyv, indiai ételekkel is, elkezdtem nézegetni, és rájöttem, hogy ezek az indiai étkek egészen egyszerűek, csak a fűszerezés a titkuk.
Aztán felrémlett a paradicsom chutney ízének emléke, és muszáj volt csinálnom. Remek lett, azóta is csak azt enném, tunkoljuk is naan-nal.
A recept:
Hozzávalók:
8 érett paradicsom
4 evőkanál víz - én ezt kihagytam, mert rengeteg levet engedett a paradicsom.
2 evőkanál ghí vagy növényi olaj
2 kávéskanál fekete mustármag - én barnával csináltam...
2-3 finomra vágott erős zöldpaprika - egyet használtam csak fel, az is eszméletlen erős volt.
1 kávéskanál római kömény
2 kávéskanál őrölt koriander
1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
1 csipetnyi hing - ezt kihagytam.
1 evőkanál garam masala
1 kávéskanál só
4 evőkanál cukor.
![](http://4.bp.blogspot.com/_XiTc-Dugbpg/Su3WnTdHnVI/AAAAAAAAAZk/d9PVU4H4Li4/s200/2.jpg)
A paradicsomokat forró vízbe tettem, hogy könnyebben lehúzzam a héjukat, majd felszeltem és összeturmixoltam.
Wokban kipattogtattam a mustármagot ghee-n, egy idő után muszáj volt lefedni, annyira pattogott, ezek után tegyük bele a köményt, korriandert és a frissen reszelt gyömbért, és kicsit pirítsuk. Hozzáadjuk az erőspaprikát, és azzal is pirítjuk egy keveset. Aztán a paradicsomot, megsózzuk, összekeverjük, majd fedő nélkül 20-30 percig hagyjuk főni.
![](http://1.bp.blogspot.com/_XiTc-Dugbpg/Su3WxMNl4SI/AAAAAAAAAZs/074WUQXgdgM/s200/3.jpg)
Lehet hozzá purit sütni:
Teljes kiörlésű búza lisztből kb fél kg. Sót teszünk bele, és összekeverjük meleg vízzel. Forró gheeben vagy olajba kisütjük, és amint feljön a ghee tetejére, azonnal le kell nyomni valamivel, levegős lesz és felpuffad, főleg, ha forró olajat kanalazunk a tetejére.
![](http://2.bp.blogspot.com/_XiTc-Dugbpg/Su3X7i2g5CI/AAAAAAAAAZ0/LdBCyPZpaZo/s200/4.jpg)
A chutney-hoz mazsolás kurkumás basmati rizst - úgy nevezett fűszeres rizst - biriani-t csináltam (bele: fokhagyma, kurkuma, gyömbér, kardamom, szegfűszeg, garam masala).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése