2008. november 29., szombat

A zöld tündér - Az abszint

Párizs egykor, füstös, tompa fényű kávézók, tompa tekintetű csendes és örjöngő művészek, buja cinóberpiros rúzsú nők, zongora és bágyatag érzékek. Ülnek a művészek hasadt fejjel, és kortyolgatják a zöld mérget, az abszintot...
Ez a kor már visszahozhatatlan, de azért Prágában járva hoztunk haza egy üveggel, vásárolva hozzá egy speciális kanalat. Ezt a lyukacsos eszközt hozzátámasztottuk a pohárhoz, ráraktunk egy-két kockacukrot, átcsurgattuk rajta az alkoholt, majd meggyújtottuk, és néztük, ahogy kéken égett. A karamellizált cukrot belekevertük az italba, majd felöntöttük egy kis vízzel. Prágában víz nélkül ittuk. A sört nem szeretem, a bor altat, a pálinka egy idő után bugrissá tesz, de az abszint az, amitől mindig jó kedvem kerekedik pillanatok alatt...

http://hu.wikipedia.org/wiki/Abszint"

Zila kávéház - Krisztina cukrászda

Hűvös estén belépünk a Zilába, végigbattyogunk a hosszú folyosón,el a sütemények előtt, leülünk a teremben a helyünkre, és kezdődhet a vadászat. Amerikai limonádét kérek, és egy kis Bolyhos ágyas cigánymeggy pálinkát. A többiek birset.
A pálinka elnyeri ízlésemet, az általam választott jobban, mint a birs.
A limonádé csak úgy itatja magát, tele gyümölcsel, cukorsziruppal édesítve, sok zúzott jéggel, csak úgy nyelem, jól esik.
Megeszünk ketten egy húslevest, (Házi húsleves velefőtt zöldségekkel, csigatésztával) érződik, hogy nem leveskocka, minden benne van, bár ettem már jobbat is, de kielégítő.

Majd kihozzák az erdei gombaraguval töltött pulykamellet gorgonzolamártással, zöldséges rizslepénnyel, burgonyalángossal.


Ránézésre kis adagnak tűnik, elszomorodom, hogy nem fogok jól lakni. De a négy tekercs elfogyasztása a harmadiknál már kihívásnak tűnik, de sikerül vele megbirkóznom.
Isteni ízek, harmóniák, a sajtmártás telitalálat a húshoz, a köret pedig szintén remek, a rizslepény friss, lágy omletthez hasonló, ízes,a burgonyalángos pedig jókora adag, és szintén ízletes.
S. úgy tűnik, megint melléfog: Szarvasragu vargányával, áfonyás glace-szal, burgonyafánkkal, ezt kéri, a szarvas rágós, és nem különösebben ízletes.
Majd jön az est fénypontja, a desszert.
Kivonulunk csapatosan a süteményes pult elé, a pincér finom noszogatására, ugyanis háromnegyed 10 van, 10-kor pedig bezár a hely.
S.-nak kérem az ország tortáját, a szilvapálinkásat, a szatmári szilvatortát, magamnak pedig csipkebogyó tortát, világújdonság mindkettő, bár több süteményt elláttak ezzel a cimkével. A szilvatorta kicsit tömény, de jó az összhang, a csipketorta pedig menyei, rég ette ilyen jót, vaníliapudingos jellegű alap, elkezdem enni, és folyik ki belőle a csipkebogyó lekvár, a teteje pedig kemény fehércsokoládé, nagyon passzol együtt a három íz. Felejthetetlen számomra. Teli hassal, mosolyogva távozunk.

2008. november 9., vasárnap

VEGA - Indiai magyarosítva - Töltött párnácska

Töltött párnácska

Tészta: 2 bögre liszt (használhatunk fehér, teljes kiőrlésű és graham lisztet is), 1 csomag élesztő, csipetnyi cukor, só, 3 evőkanál vaj (legjobb a tisztított vaj, vagyis ghí, de sima vajból vagy növényi olajjal is elkészíthetjük, de ghítől lesz igazán omlós a tészta)
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos cukros vízben. Összekeverjük a lisztet, sót, zsíradékot, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Meggyúrjuk a tésztát úgy, hogy elváljon az edény falától. ha túl száraz önthetünk hozzá langyos vizet, ha túl nedves, adjunk hozzá lisztet. Fél órát hagyjuk pihenni, közben egyszer még átgyúrhatjuk.
Majd szakítsunk le kis gömböket a tésztából, kör alakúra nyújtsunk ki és töltsük meg a töltelékkel. Utána hajtsuk össze a kört és sodorjuk meg a végét, hogy ne jöjjön kis a töltelék.
Közepes lángon, kivajazott tepsiben süssük aranybarnára.
Tölteléknek használhatunk pirított zöldségeket, sajtot, juhtúrót, de elkészíthetjülk édesen is. Megtölthetjük darált diós-almás, túrós-mazsolás vagy mákos-meggyes töltelékkel is. Készíthetünk hozzá paradicsomos, avokádós, de pudingos, lekváros öntetet is, ízlésünktől, kedvünktől és az otthon található alapanyagoktól függően. /Era/

VEGA - Vegetáriánus töltött káposzta

Téli vegan töltött káposzta

Hozzávalók: 10 nagyobb káposztalevél, 20-30 dkg savanyú káposzta, egy rúd gabonakolbász, 1,5 bögre rizs, 2 fej hagyma, 1 csomag kapor, só, bor, bazsalikom, 4 gerezd fokhagyma, pirospaprika, olívaolaj v. napraforgóolaj, 3 dl gabonatej (rizs, szója, zab), chili

A káposztaleveleket és a szálas savanyú káposztát átmossuk vízzel és félre tesszük.

Megfőzzük a rizst. A főzővízbe teszünk egy kisebb paradicsomot félbe vágva, paprikát, petrezselyemet, egy kisebb fej hagymát, egy gerezd fokhagymát (ezeket a főzés után kiszedjük, ezért nem vágjuk apróra), fűszereket: sót, borsot, bazsalikomot. Egy másik edényben pirítunk olajon egy fej hagymát, beletesszük a gabonakolbászt, majd összekeverjük a kész rizzsel. A gabonakolbász helyett ízlés szerint használhatunk apróra vágott szejtánt vagy beáztatott szója granulátumot.

Tetszés szerint fűszerezhetjük még sóval, borssal, petrezselyemmel, bazsalikommal.

A rizst beletöltjük a káposztalevelekbe és elhelyezzük egy olajjal kikent sűtőedénybe.

Egy réteg töltött káposztalevél után teszünk néhány karikára vágott paradicsomot majd még egy réteg töltött levelet. A szálas káposztát és a maradék rizst a levelek közé szórjuk. Végül ismét ráteszünk egy réteg paradicsomkarikát, megszórjuk kaporral.

Készítünk gabonatejből egy majonéz sűrűségű mártást (lehet szójatejfölt, sűrűbb tejet használni vagy burgonyakeményítővel sűríteni). Ahhoz képest, hogyan fűszereztük a töltött leveleket, tehetünk a mártásba még ízlés szerint pl. pirospaprikát, chilit, kaprot, sót, borsot, aprított fokhagymát. Ráöntjük a szószt a levelekre. Közepes hőmérsékleten kb. ¾ órát lefedve pároljuk, majd további negyed órát fedő nélkül sütjük. /Era/