2008. november 9., vasárnap

VEGA - Vegetáriánus töltött káposzta

Téli vegan töltött káposzta

Hozzávalók: 10 nagyobb káposztalevél, 20-30 dkg savanyú káposzta, egy rúd gabonakolbász, 1,5 bögre rizs, 2 fej hagyma, 1 csomag kapor, só, bor, bazsalikom, 4 gerezd fokhagyma, pirospaprika, olívaolaj v. napraforgóolaj, 3 dl gabonatej (rizs, szója, zab), chili

A káposztaleveleket és a szálas savanyú káposztát átmossuk vízzel és félre tesszük.

Megfőzzük a rizst. A főzővízbe teszünk egy kisebb paradicsomot félbe vágva, paprikát, petrezselyemet, egy kisebb fej hagymát, egy gerezd fokhagymát (ezeket a főzés után kiszedjük, ezért nem vágjuk apróra), fűszereket: sót, borsot, bazsalikomot. Egy másik edényben pirítunk olajon egy fej hagymát, beletesszük a gabonakolbászt, majd összekeverjük a kész rizzsel. A gabonakolbász helyett ízlés szerint használhatunk apróra vágott szejtánt vagy beáztatott szója granulátumot.

Tetszés szerint fűszerezhetjük még sóval, borssal, petrezselyemmel, bazsalikommal.

A rizst beletöltjük a káposztalevelekbe és elhelyezzük egy olajjal kikent sűtőedénybe.

Egy réteg töltött káposztalevél után teszünk néhány karikára vágott paradicsomot majd még egy réteg töltött levelet. A szálas káposztát és a maradék rizst a levelek közé szórjuk. Végül ismét ráteszünk egy réteg paradicsomkarikát, megszórjuk kaporral.

Készítünk gabonatejből egy majonéz sűrűségű mártást (lehet szójatejfölt, sűrűbb tejet használni vagy burgonyakeményítővel sűríteni). Ahhoz képest, hogyan fűszereztük a töltött leveleket, tehetünk a mártásba még ízlés szerint pl. pirospaprikát, chilit, kaprot, sót, borsot, aprított fokhagymát. Ráöntjük a szószt a levelekre. Közepes hőmérsékleten kb. ¾ órát lefedve pároljuk, majd további negyed órát fedő nélkül sütjük. /Era/

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez egy igazán jól hangzó recept, ki is próbálom :-)